Sahurda Nasıl Beslenmeli
Sahurda Nasıl Beslenmeli

Ramazanla beraber yemek saatlerimiz, yenen yemeğin miktarı, öğün sayılarımız, sıvı tüketimimiz ve aktivite miktarımız değişiyor. Bu süreçte beslenmemizde yapacağımız ufak dokunuşlarla bu dönemi sağlıklı geçirebilmek ise bizim elimizde.
Sağlıklı olmanın ilk şartı ise yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek.
Uzun süre aç kalıyorum düşüncesi ile daha fazla enerji , daha fazla yağ alınmamalı.
Ramazan ayında günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacımız değişmiyor sadece aç kaldığımız süre uzuyor.
SAHURDA;
Bizi oruca hazırlayan en önemli öğünümüz Sahur.
Sahurda çok yemek mantığı yerine, daha yavaş sindirilen, bize daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli besinler tüketmeliyiz. Çünkü uzun açlık döneminde metabolizmamız yavaşlıyor, mide asit salgımız artıyor ,halsizlikler , kan şekeri düşüklüğü görülebiliyor. Gece sindirim ve metabolizma yavaşladığı için de tükettiğimiz besinlerin miktar ve çeşitleri önem kazanıyor.
- Tam tahıllı besinler, süt ürünleri, yumurta, ceviz, fındık, badem, kuru meyveler, taze sebze ve meyveler tercih etmeliyiz.
- Rafine ürünlerden, beyaz undan yapılmış poğaça, açma, bisküvi, kurabiye vb. hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız.
- Kızartma , kavurma, salam, sosis, sucuk çok yağlı, çok baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bunlar su ihtiyacını arttıracağı için oruç tutmanızı güçleştirecektir. Ayran, süt, kefir, komposto, mineralli su tüketebilirsiniz.
- Kan şekerimizi hızlı yükselten ( glisemik indeksi yüksek) üzüm, kavun, muz, incir gibi meyveler hızlı bir acıkma yaratacağı için çok fazla tercih etmemeliyiz.